Syresättning med syrgas

IMG_5832Kalla det dumdristigt, onödigt, overkill eller bara dumt om ni vill, men redan till första bryggningen planerar vi att syresätta med syrgas för att slippa skaka kärlet och dessutom förhoppningsvis uppnå en högre syreupptagning i vörten.

Har införskaffat en syrgastub från Jula som egentligen är till deras lilla portabla svets. Sen beställde jag en regulator på Jula som reservdel. Detta samt slang och diffusionssten på 0,5 micron och vi har en färdig lösning för syresättning.

Sen är det ju kul att mecka lite också. Framför allt eftersom det inte blivit någon bryggning än. Man måste ju ha nåt att lägga tankarna på. 😉

Posted using Tinydesk blog editor

4 thoughts on “Syresättning med syrgas

 1. Eric

  Hej!
  Det här ser ut som nått jag också borde skaffa mig! Vad passar för slang (storlek) på nippeln från regulatorn? Jag antar att nippeln följer med regulatorn när man köper den som reservdel?

  Reply
 2. Fredrik Dernebo Post author

  Nippeln på regulatorn är på 4mm, och diffusionsstenens nippel är på 6,5mm om jag inte minns helt fel. Regulatorn är komplett med nippel och jag testade ta bort den för jag tänkte att man kanske kunde byta nippel till annan storlek. Men den är specialanpassad med nån fjäder och nåt annat om jag inte minns helt fel. Däremot har jag också beställt en flödesmätare som skall sättas mellan regulatorn och stenen. Det kommer ett inlägg om det framöver också. Allt tar sån tid när man är Ebay-junkie. Långa leveranstider, men det blir inte så dyrt. Tror jag betalade 100kr för flödesmätaren men då har den 7mm nippel istället, så det blir en del konvertering. 😉

  Reply
  1. Eric

   Du får gärna återkomma med hur du gör konverteringen. Jag sitter med regulatorn/ventilen här hemma nu och letar febrilt efter ett sätt att klämma på en en 6mm (innerdiameter) tryckluftslang på nippeln som kom med regulatorn (den verkar ju som sagt vara 4 mm). På bilden i inlägget verkar du ju ändå fått på en slang, vad är det för storlek på den? Hur fick du det tätt? Inköpsställe? Jag ska nog köra utan flödesmätare först. Hittade den här http://www.aliexpress.com/item/6-4mm-3-9mm-Straight-Reducing-Connector-Plastic-Fitting-Barbed-Reducing-Connector/2055667620.html som kanske kan fungera som adapter mellan två olika slangdiametrar annars..

   Reply
 3. Fredrik Dernebo Post author

  Jag har under de första testerna kört med en 4mm silikonslang köpt från ebay. Det GÅR att trycka på den på diffusionsstenen men det är inte enkelt. När den sitter där så är det toktätt. 😉 kommer aldrig att lossna. Däremot så är 4mm precis på regulatorsidan och har lossnat nån gång när jag ökat trycket eftersom det blir ett flödesmotstånd genom stenen. Men jag håller ett finger på den så funkar det. Tänkte sätta på en liten slangklämma hur som helst, och då kanske en 5mm slang skulle funka bättre. Har hittat på ebay ungefär adaptern du länkade till men till ett högre pris.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>